26 ianuarie 2010

Suveranitatea

Este suveran faptul de a te bucura de posibilităţi pe care utilitatea nu le justifică (utilitatea, al cărei scop este activitatea productivă). Dincolo de utilitate este domeniul suveranităţii.
Putem să spunem în alţi termeni că e servil să considerăm mai întîi durata, să folosim timpul prezent în profitul viitorului, ceea ce facem atunci cînd muncim. Muncitorul produce un şurub în vederea unui moment în care acest şurub va servi el însuşi la montajul unei maşini de care altul se va bucura în mod suveran, în plimbările sale contemplative. Muncitorul nu urmăreşte personal plăcerea suverană a viitorului posesor al maşinii, dar această plăcere va justifica plata pe care posesorul uzinei o speră şi care-i îngăduie să dea fără să mai aştepte un salariu muncitorului. Muncitorul fabrică şurubul tocmai pentru a obţine acest salariu. În principiu, salariul îi va permite să-şi acopere nevoile. În felul acesta, el nu iese deloc din cercul servituţii. Munceşte pentru a mînca, mănîncă pentru a munci. Nu întrezărim ivirea momentului suveran, în care nimic nu contează în afara momentului însuşi. Ceea ce este suveran, într-adevăr, este faptul de a te bucura de timpul prezent fără a avea nimic în vedere, decît chiar acest timp prezent.
(Georges Bataille, Suveranitatea)

Un comentariu:

  1. "Societatea capitalista reduce omenescul la lucru (la marfa). Cautarea de astazi a oamenilor nu difera de cautarile lui Calvin, nici prin obiectul ei, nici prin dezamagiraea care urmeaza gasirii. Lumea nu mai cauta ceva iluzoriu, ci pretinde a-si asigura o cucerire esentiala solutionand direct problemele puse de catre lucruri. Poate ca are perfecta dreptate: de multe ori, separarea totala pare a se impune. Numai ceea ce poate fi facut in ordinea lucrurilor este pur si simplu unica solutie corecta. Daca omul trebuie pana la urma sa se regaseasca pe sine, zadarnic incearca el sa se caute pe caile ca l-au facut sa se indeparteze de sine. Caci tot ce poate el spera mergand pe aceste cai este sa amenajeze, deci sa slujeasca aceste lucruri, care, totusi nu sunt facute decat pentru a-l sluji."
    Geoges Bataille - "un scriitor insuportabil, de evitat...trebuie reeditat la nesfarsit!" (Ciprian Mihali), multumim!

    RăspundețiȘtergere